Om

Den korte version: Upstream Guitars er et lille værksted der håndbygger strengeinstrumenter.

Den noget længere version:

I sommeren 2015 stiftede jeg bekendtskab med en musikalsk duo, to englændere der optræder under navnet Hawkeye and Hoe, deres musik fangede med det samme min opmærksomhed, men som så mange andre der har oplevet dem, blev jeg også fascineret af deres instrumenter, især Hoe’s hjemmebyggede 3-strengede guitar, med krop af en gammel cigaræske fangede min interesse. Tanken om at bygge sit eget spilbare instrument tiltalte mig, desuden har jeg tit ærgret mig over at jeg aldrig fik lært at spille guitar som ung, så her øjnede jeg chancen, jeg bygger mig en 3-strenget guitar, og med halvt så mange strenge må den være halvt så svær at spille på.

Da min tekniske viden om instrumenter på daværende tidspunkt var ikke eksisterende, måtte jeg ty til Google og Youtube, heldigvis er jeg uddannet tømrer, så det at arbejde i træ var ikke noget nyt. Jeg fik fremskaffet en cigaræske, via nogle kontakter fandt jeg noget hårdttræ til halsen, og lidt indkøb på ebay skaffede mig de nødvendige løsdele. Ingen tvivl om at guitaren ikke var perfekt, men lyden i den fejlede absolut ikke noget, nu kom så bare den store udfordring, at lære at spille på sådan en fyr, desværre falder det mig ikke så nemt at spille på guitar, som at bygge en guitar, og faktisk har jeg her i 2017 endnu ikke fået lært så meget, at andre end min kone får lov at lægge ører til når jeg forsøger at lære det.

Det faktum at jeg ikke kan spille på guitarerne har ikke afskrækket mig fra at bygge, og siden 2016 er det blevet til en hel del instrumenter der er kommet ud af værkstedet. De fleste bygges stadig med cigaræsker som krop, men andre beholdere såsom varmedunke og forvoksede lommelærker er også blevet brugt. I starten blev de solgt til venner og bekendte der syntes det kunne være sjovt med sådan et specielt instrument, men efterhånden har der vist sig en større interesse rundt omkring for disse noget særprægede instrumenter. Jeg har den fornøjelse at være formand for en forening der afholder musikarrangementer, her er det blevet en vane at aftenens optrædende får en guitar med hjem som en lille speciel tak, og herigennem har jeg haft mulighed for at give en guitar til min inspirationskilde Hoe, i forbindelse med en koncert i efteråret 2016, her fik han en guitar udformet som en kylling, foto af den kan ses i galleriet. Tom Donovan fik i februar 2017 en 4-strenget guitar, Tom blev så glad for den, at den efter planen  kommer med på hans kommende CD. The Grandfætters fra Thyborøn fik også en guitar med hjem, faktisk var de så vilde med guitarerne, at de kom til at købe 4 ekstra ved samme lejlighed. Jeg har i sensommeren haft den store fornøjelse at levere en guitar til en super talentfuld musiker i England.

Upstream Guitars er en fritidsbeskæftigelse, og alt arbejdet udføres i mit lille værksted i garagen, plads og specialværktøj er der ikke meget af, men det det gør ikke fornøjelsen, ved at sætte strenge på endnu en guitar, mindre.

Jeg skylder en stor tak til Hoe for inspirationen til at bygge disse instrumenter, og den sparring jeg har med ham omkring disse instrumenter når jeg sammen med min kone kommer rundt i landet for at høre endnu en koncert med Hawkeye and Hoe.